Voor 23:30 uur besteld, maandag in huis
  • Voor 23:30 uur besteld, maandag in huis
  • Discreet verpakt en bezorgd
  • Klanten geven ons een 9.1
  • EasyToys

    Heb je vragen?
    We helpen je graag!


    Wat is zaadbalkanker?

    Zaadbalkanker is een vorm van kanker die de zaadbal (ook wel teelbal genoemd) aantast. De medische term voor deze aandoening is testiscarcinoom. Gelukkig is zaadbalkanker relatief zeldzaam, met ongeveer 800 gevallen per jaar in Nederland. Hoewel het een zeldzame vorm van kanker is, is het wel de meest voorkomende kankersoort bij jonge mannen tussen de 18 en 35 jaar. Echter, ook jongere of oudere mannen kunnen met deze ziekte te maken krijgen.


    Hoe check ik mijn ballen?

    Het beste moment om je ballen te checken is tijdens het douchen of als je in bad zit. Door het warme water is je balzak ontspannen en soepel waardoor je alles goed kan voelen. Neem je ballen vervolgens een voor een tussen je duim en wijsvinger en controleer ze op grootte, vorm en gewicht. Het is overigens normaal dat één van beide testikels groter is dan de andere. Als je dit elke maand op een vast moment doet, vergeet je het niet en wordt het makkelijker om mogelijke veranderingen te ontdekken. Voel je iets wat er eerst nog niet zat of waar jij je zorgen om maakt? Schaam je dan niet, en neem contact op met je huisarts.


    Ivo Struik, directeur Stichting Zaadbalkanker:

    Stichting Zaadbalkanker (opgericht 1996) is er voor alle (ex)zaadbalkanker patiënten en hun naasten. Wij verzorgen voor hun lotgenotencontact (bv buddy systeem), geven voorlichting en medisch advies, en doen de belangenbehartiging voor hun richting ziekenhuizen, artsen en verpleging, verzekeraars en overheid. Zaadbalkanker komt ongeveer 900 keer voor per jaar en is de meest voorkomende kanker bij jonge mannen van 18-40 jaar. Helaas zijn het juist deze jonge mannen (en hun ouders) die daar niet goed bekend mee zijn! En het is eenvoudig zelf 'te ontdekken' bij regelmatige controle. Gewoon onder de douche voorzichtig je testikels ('je ballen') aftasten op ‘gekke’ dingen zoals knobbels, hardheid, volumeverschil, pijn, verhoogde druk etc. Dan ben je er ook eerder bij, en dat scheelt dan mogelijk een zware chemokuur of bestraling. En dat is dan weer beter voor je gezondheid en vruchtbaarheid.

    Wij zijn heel blij met onze samenwerking met EasyToys en aandacht voor deze zeldzame vorm van kanker onder mannen. Het zou net zo gewoon als sex moeten zijn dat mannen in bed of onder de douche hun ballen eens beter gaan leren kennen. Of anders hun partner wel!



    Ballen-alarm

    Met de ludieke actie 'Het Ballenalarm' vraagt de Stichting Zaadbalkanker om extra aandacht voor zaadbalkanker. Het idee is om mannen een maandelijkse reminder te geven om hun ballen te checken. Dit moet leiden tot de vroegtijdige ontdekking van zaadbalkanker, ook wel teelbalkanker genoemd, de meest voorkomende kanker bij mannen tussen de 15 en 40 jaar. Wanneer dan? Elke eerste maandag van de maand om 12.00 uur - als de maandelijkse alarmsirenes loeien. Het luchtalarm wordt dus een ballenalarm! De initiatiefnemers van 'Het Ballenalarm' (laat alles vallen en pak je ballen) benadrukken dat het goed is om een vast checkmoment in te bouwen. Dat zal leiden tot de eerdere ontdekking van ziekten, legde arts Berend van Doorn uit in het NOS Radio 1 Journaal. "De vooruitzichten zijn meestal goed", zei hij. "Maar hoe sneller je erbij bent, hoe groter de overlevingskans."


    Stichting zaadbalkanker

    Stichting Zaadbalkanker is er voor zaadbalkankerpatiënten en hun naasten. Kerntaken van Stichting Zaadbalkanker zijn: het geven van informatie en voorlichting, het organiseren van lotgenotencontact en belangenbehartiging van zaadbalkankerpatiënten.

  • "We geven up-to-date informatie over zaadbalkanker"
  • "We organiseren lotgenotencontact"
  • "We komen op voor de belangen van patiënten"

  • Donateur worden?

    Expert aan het woord

    Sophie Bunskoek, Verpleegkundig Specialist Oncologie, UMCG

    Op de polikliniek van de medische oncologie van het UMCG zie ik (jonge) mannen die behandeld zijn met chemotherapie voor zaadbalkanker. Deze controles zijn gericht op de late effecten van de behandeling. Door chemotherapie kunnen veel mannen, ook bij uitgezaaide ziekte, genezen van zaadbalkanker. Maar een deel van de mannen krijgt te maken met late effecten van de chemotherapie, zoals bijvoorbeeld neuropathie, ernstige vermoeidheid, mentale problemen of veranderde seksualiteit en vruchtbaarheid. Verder is er na chemotherapie een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Het UMCG Expertisecentrum Testiskanker doet veel onderzoek om de gezondheid op lange termijn van overlevers van zaadbalkanker te verbeteren. Maar voorkomen is beter dan genezen. Daarom ondersteunen we deze actie. Als de diagnose door zelfonderzoek eerder gesteld kan worden, zal voor een deel van de mannen alleen een operatie voldoende zijn en is het niet nodig dat ze chemotherapie krijgen.